ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η γενετική προδιάθεση και η φυσική φθορά του χρόνου σε συνδυασμό με περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, όπως η υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, καθώς και το άγχος και το στρες μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση του δέρματος των βλεφάρων και σε ορισμένα άτομα ακόμη και από την 3η δεκαετία της ζωής.

Το δέρμα στην περιοχή των ματιών χαλαρώνει (δερματοχάλαση) και δημιουργείται περίσσεια δέρματος, ενώ τα βλέφαρα χάνουν την ελαστικότητά τους και υπακούοντας στο νόμο της βαρύτητας, «πέφτουν» και κάνουν το βλέμμα να φαίνεται κουρασμένο. Η αναίμακτη βλεφαροπλαστική αφορά άνδρες και γυναίκες που θέλουν να δώσουν μια νότα φρεσκάδας και ζωντάνιας στο βλέμμα τους.

Πως γίνεται η αναίμακτη βλεφαροπλαστική;

Η Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική πραγματοποιείται στον χώρο του ιατρείου και η αναισθησία γίνεται μόνο με την επάλειψη αναισθητικής αλοιφής. Με μια φορητή μικροχειρουργική συσκευή δημιουργείται ένα μικρό ηλεκτρικό τόξο (Plasma Light), που μοιάζει με σπινθήρα, ανάμεσα στο άκρο της συσκευής και το δέρμα του βλεφάρου, με αποτέλεσμα την εξάχνωση της επιφανειακής στιβάδας της επιδερμίδας σε μία μικροσκοπική περιοχή (spot). Η ενέργεια δρα τοπικά, δεν διαχέεται στους γύρω ιστούς, δεν επηρεάζονται οι βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και δεν προκαλείται νέκρωση στους υποκείμενους ιστούς.

Εφαρμόζονται πολλές μικροσκοπικές εξαχνώσεις (spots) σε συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους, οι οποίες καλύπτουν την περιοχή της δερματοχάλασης, με αποτέλεσμα την ρίκνωση της περίσσειας του δέρματος στα σημεία χαλάρωσης και την άμεση ορατή σύσφιξη στο άνω ή στο κάτω βλέφαρο. Ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να δει άμεσα το αποτέλεσμα στον καθρέφτη.

Οι κηλίδες από τη εφαρμογή του Plasma Light εξαφανίζονται συνήθως μέσα σε 5 – 7 μέρες. Ένα ήπιο οίδημα δημιουργείται στην περιοχή της θεραπείας το οποίο παρέρχεται συνήθως σε 2 – 3 μέρες. Μετά την εφαρμογή της θεραπείας συστήνεται η χρήση ειδικού makeup υψηλού δείκτη ηλιακής προστασίας για τις επόμενες 5 – 8 ημέρες. Η αποθεραπεία μετά την εφαρμογή της αναίμακτης βλεφαροπλαστικής είναι πολύ γρήγορη και ο «ασθενής» μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές δραστηριότητές του.

Πόσες θεραπευτικές συνεδρίες απαιτούνται;

Αυτό κρίνεται κατά περίπτωση. Συνήθως, η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 2 έως 3 συνεδρίες των 20 λεπτών, με διαφορά ενός μήνα μεταξύ τους. Από την πρώτη κιόλας συνεδρία γίνεται ορατό το 30% – 50% του τελικού αποτελέσματος.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα διαρκούν μέχρι η γήρανση ή κάποια άλλη δερματική πάθηση ξανακάνει την εμφάνισή της. Κατά μέσο όρο τα αποτελέσματα διαρκούν 3 – 5 χρόνια, ενώ η εξάλειψη των μορφωμάτων του δέρματος είναι μόνιμη. Η αναίμακτη βλεφαροπλαστική μπορεί να επαναληφθεί.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αναίμακτης βλεφαροπλαστικής;

Η εφαρμογή της αναίμακτης βλεφαροπλαστικής είναι σύντομη, πραγματικά αναίμακτη και πάνω απ’ όλα ανώδυνη, καθώς δεν απαιτεί ράμματα και χειρουργικές τομές για την αφαίρεση του επιπλέον δέρματος και του λίπους των βλεφάρων.

Δεν απαιτείται μετεγχειρητική αποθεραπεία όπως μετά από χειρουργική επέμβαση. Μετά την εφαρμογή του Plasma Light απαιτείται ελάχιστος χρόνος για την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητές, σε αντίθεση με τη χειρουργική μέθοδο.

Τέλος το κόστος της είναι σημαντικά χαμηλότερο (25% – 30%) από το κόστος της χειρουργικής βλεφαροπλαστικής.

Η Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική μπορεί να αντικαταστήσει την χειρουργική βλεφαροπλαστική;

Η Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική είναι μία νέα σύγχρονη τεχνική με εντυπωσιακά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται μόνο σε ασθενείς που πληρούν τις αντίστοιχες ενδείξεις. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είναι μια «μαγική» θεραπεία. Όταν πρόκειται για ασθενείς με σημαντική περίσσεια δέρματος ή με έντονη παρουσία λίπους το οποίο προβάλει (πρόπτωση λίπους – σακούλες κάτω βλεφάρων) ή με πτώση του βλεφάρου που επιφέρει μείωση του οπτικού πεδίου, η διόρθωση γίνεται μόνο χειρουργικά.

Η αναίμακτη χειρουργική του δέρματος με το Plasma Light έχει και άλλες εφαρμογές;

Η εφαρμογή του Plasma Light δεν περιορίζεται στην βλεφαροπλαστική. Η μέθοδος εφαρμόζεται επίσης για την μείωση των ρυτίδων του δέρματος όπως, τις ρυτίδες στο μεσόφρυο και τις ρυτίδες γύρω από την περιοχή των ματιών («πόδι της χήνας»), με πολύ καλά αποτελέσματα. Μπορεί να εφαρμοστεί επίσης και σε άλλες παθήσεις του δέρματος των βλεφάρων που μέχρι τώρα η αντιμετώπιση τους ήταν μόνο χειρουργική, όπως τα ξανθελάσματα, τα θηλώματα, οι κύστες των βλεφάρων, τα κεχριά ακόμη και τα χαλάζια.