Nd-YAG Laser περιφακιοτομή

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι η Nd-YAG Laser περιφακιοτομή;

Η Nd-YAG Laser περιφακιοτομή είναι η τομή με Laser του οπισθίου περιφακίου, δηλαδή της πίσω επιφάνειας της μεμβράνης που περιβάλλει τον κρυσταλλοειδή (φυσικό) φακό του ματιού και εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που έχει δημιουργηθεί δευτερογενής καταρράκτης.

Τι είναι ο δευτερογενής καταρράκτης;

Δευτερογενής καταρράκτης είναι η θόλωση του οπισθίου περιφακίου του φυσικού φακού του ματιού μετά από επέμβαση καταρράκτη. Παρατηρείται περίπου στο 5-12% των χειρουργημένων από καταρράκτη το πρώτο έτος και αυξάνεται ανάλογα με τις μελέτες κατά 5-10% κάθε χρόνο. Στα 3 χρόνια περίπου, το ένα τρίτο των χειρουργημένων από καταρράκτη παρουσιάζει θόλωση του οπισθίου περιφακίου.

Που οφείλεται ο σχηματισμός του δευτερογενή καταρράκτη;

Κατά την διάρκεια της επέμβασης του καταρράκτη, ο χειρουργός με τα κατάλληλα εργαλεία δημιουργεί ένα κυκλικό άνοιγμα διαμέτρου περίπου 5.5 mm στην πρόσθια μεμβράνη (πρόσθιο περιφάκιο) του θολωμένου φακού. Με τη χρήση υπερήχων και μιας ειδικής αντλίας, ο χειρουργός θρυμματίζει (φακοθρυψία) και αναρροφά τον θολωμένο φακό, αφήνοντας το περιφάκιο «κενό» και έτοιμο να υποδεχθεί τον τεχνητό φακό (ενδοφακό).

Ακολούθως ένας ακρυλικός ενδοφακός, ενίεται μέσα στο μάτι, ξεδιπλώνεται και τοποθετείται μέσα στον σάκο του περιφακίου, εκεί δηλαδή που υπήρχε ο πυρήνας του κρυσταλλοειδούς φακού.

Μετά την επέμβαση του καταρράκτη, τα επιθηλιακά κύτταρα του φακού, δηλαδή τα βλαστικά κύτταρα του φακού, πολλαπλασιάζονται πάνω στο περιφάκιο και δημιουργούν ένα δευτερογενές στρώμα καταρράκτη, με αποτέλεσμα την θόλωση της όρασης.

Με ποιο τρόπο το Nd-YAG Laser δημιουργεί περιφακιοτομή;

Το Nd-YAG Laser πραγματοποιεί μικρο-εκρήξεις πίσω από το οπίσθιο περιφάκιο και από το ωστικό κύμα που δημιουργείται, το περιφάκιο σχίζεται και ή όραση του ασθενή επιστρέφει στην κατάσταση που ήταν, αμέσως μετά την χειρουργική επέμβαση.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές της Nd-YAG Laser περιφακιοτομής

Οι συνηθέστερες επιπλοκές είναι:

  • Παροδική αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης (15%). Αντιμετωπίζεται με κολλύρια που μειώνουν την πίεση του ματιού και χορηγούνται προφυλακτικά.
  • Οίδημα της ωχράς κηλίδας (0,5-2,5%). Αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη κολλύρια και χορηγούνται προφυλακτικά, αμέσως μετά το Laser, για ένα μήνα.
  • Αποκόλληση του αμφιβληστροειδή (0-0,4%) σε μάτια που είχαν μήκος μεγαλύτερο από 24 mm (είχαν μεγάλη μυωπία πριν την επέμβαση).