LASER ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΩΠΙΑ

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Διαθλαστική χειρουργική με το πιο εξελιγμένο τεχνολογικά Laser SCHWIND AMARIS 750S, που ακολουθεί σε 6 διαστάσεις τις κινήσεις του οφθαλμού σας και διορθώνει με υψηλή ακρίβεια ένα βαθμό μυωπίας σε 1,5 sec περιγράφει την πιο σύγχρονη και ασφαλή επιλογή σας για την διόρθωση της μυωπίας σας από τον οφθαλμίατρο Γεώργιο Παυλόπουλο.

 Ο οφθαλμίατρος Γεώργιος Παυλόπουλος είναι εξειδικευμένος στις Η.Π.Α. στις παθήσεις και την χειρουργική του κερατοειδούς. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε αρκετά συνέδρια για θέματα που αφορούν την διαθλαστική χειρουργική και ιδιαίτερα για τον προεγχειρητικό έλεγχο και την διάγνωση και την αντιμετώπιση των σπάνιων επιπλοκών της.

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ποιες επεμβάσεις λέγονται διαθλαστικές;

Διαθλαστικές επεμβάσεις ονομάζονται οι χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των  διαθλαστικών ανωμαλιών που είναι γνωστές σε όλους μας ως μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμός. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις γίνονται από σύγχρονα εξελιγμένα Laser και πετυχαίνουν την απαλλαγή της άμεσης εξάρτησης από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, προσφέροντας εξαιρετική όραση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις αποτελούν μια μόνιμη και οικονομική λύση για την διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών. Εκατομμύρια των ασθενών μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σε διαθλαστικές επεμβάσεις και έχουν απαλλαγεί απ’ τα γυαλιά τους, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους.

Τι είναι μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμός;

Μυωπία

Μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία μια εικόνα δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή (τον οπτικό χιτώνα του ματιού), αλλά πιο μπροστά από αυτόν. Το βασικό χαρακτηριστικό ενός μύωπα είναι ότι βλέπει θολά τα αντικείμενα που είναι μακριά. Αντίθετα βλέπει καθαρά τα αντικείμενα που είναι κοντά, ακόμη και σε ηλικία πρεσβυωπίας (ανάλογα με το βαθμό της μυωπίας του).

Η μυωπία στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στο ότι ο βολβός του ματιού είναι πιο μεγάλος σε μήκος, από ότι προβλέπεται για το οπτικό σύστημα του (φακός + κερατοειδής) με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός (το “είδωλο” που σχηματίζεται) να εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή.

 

Η μυωπία διακρίνεται σε απλή και παθολογική. Η απλή μυωπία συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, ανάμεσα στα 5 και 12 χρόνια και γίνεται συνήθως αντιληπτή κατά τα πρώτα σχολικά χρόνια, όταν οι ανάγκες του παιδιού επεκτείνονται και στη μακρινή όραση. Η απλή μυωπία αυξάνεται προοδευτικά και συνήθως σταθεροποιείται με την ενηλικίωση. Η παθολογική μυωπία εμφανίζεται στην εφηβεία και επιδεινώνεται αργότερα.

Ανάλογα με το μέγεθος της η μυωπία διακρίνεται σε ήπια (0-3 διοπτρίες), μέτρια (3-6 διοπτρίες) και μεγάλη (6 διοπτρίες και πάνω).

Υπερμετρωπία

Στην υπερμετρωπία, αντίθετα από ότι συμβαίνει στην μυωπία, οι εικόνες εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Ο υπερμέτρωπας βλέπει θολά τα αντικείμενα και μακριά και κοντά, αλλά τα κοντινά τα βλέπει πιο θαμπά από τα μακρινά.

Χρησιμοποιώντας την δυνατότητα που έχουν τα μάτια μας να κάνουν πιο κυρτό τον φακό του ματιού μας για να βλέπουμε κοντά (λειτουργία της προσαρμογής), όταν το μέγεθος της υπερμετρωπίας είναι μικρό, διορθώνουν αυτό το σφάλμα για μακριά (πιο εύκολα) και για κοντά (πιο δύσκολα). Με την πάροδο της ηλικίας επειδή ο φακός του ματιού γίνεται πιο ανελαστικός, αρχίζουν να φαίνονται τα προβλήματα, πρώτα για κοντά (φοράνε γυαλιά για πρεσβυωπία νωρίτερα) και αργότερα και για μακριά.

Η υπερμετρωπία στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στο ότι ο βολβός του ματιού είναι πιο μικρός σε μήκος, από ότι προβλέπεται για το οπτικό σύστημα του (φακός + κερατοειδής), με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός (το “είδωλο” που σχηματίζεται) να εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Όταν η εικόνα έρθει πιο κοντά στο μάτι, το είδωλο της εστιάζεται ακόμη πιο πίσω και η εικόνα φαίνεται ακόμη πιο θολή.

Αστιγματισμός

Αστιγματισμός είναι μια διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία ο κερατοειδής δεν έχει σχήμα τέλειας σφαίρας, αλλά ελλειψοειδές, με αποτέλεσμα να μην έχουν όλοι οι μεσημβρινοί (άξονες) την ίδια κυρτότητα. Ο άξονας με τη μικρότερη ακτίνα καμπυλότητας είναι κυρτότερος, έχει μεγαλύτερη διαθλαστική δύναμη και εστιάζει τις ακτίνες του φωτός πιο μπροστά. Ο άξονας με τη μεγαλύτερη ακτίνα καμπυλότητας είναι λιγότερο κυρτός, έχει μικρότερη διαθλαστική δύναμη και εστιάζει τις ακτίνες του φωτός πιο πίσω.

Αυτό έχει σαν συνέπεια αντί οι παράλληλα εισερχόμενες ακτίνες φωτός να μην εστιάζονται σε ένα μόνο σημείο, αλλά να εστιάζονται σε δυο διαφορετικά σημεία του αμφιβληστροειδούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να βλέπει θολά τα αντικείμενα και τα κοντινά και τα μακρινά.

Στον ομαλό αστιγματισμό, ο πιο κυρτός άξονας (μεσημβρινός) είναι κάθετος με τον λιγότερο κυρτό (πιο επίπεδο) άξονα και υπάρχει σταδιακή μετάπτωση της κυρτότητας από τον πιο κυρτό, στον πιο επίπεδο άξονα (μεσημβρινό).

Ποιες είναι οι διαθλαστικές επεμβάσεις;

Υπάρχουν διάφορες διαθλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών. Οι πιο διαδεδομένες τεχνικές στοχεύουν στην αναδιαμόρφωση του κερατοειδή χιτώνα με Laser. Άλλες μέθοδοι περιλαμβάνουν την εμφύτευση ενός ενδοφακού εντός του οφθαλμού (π.χ. σε περιπτώσεις πολύ υψηλών διαθλαστικών ανωμαλιών).

Οι πιο δημοφιλείς και σημαντικότερες διαθλαστικές τεχνικές με Laser σήμερα είναι:

  • Η Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK ή Photo Refractive Keratectomy). Στην μέθοδο αυτή το επιθήλιο του κερατοειδούς αφαιρείται με αλκοόλη, ή με το ίδιο το Excimer Laser (TransPRK) και το υποκείμενο στρώμα του κερατοειδούς αναδιαμορφώνεται με την βοήθεια του Excimer laser, ανάλογα με το διαθλαστική ανωμαλία και τις ανάγκες του ασθενούς.
  • Η Εντοπισμένη κερατοσμίλευση με Laser (LASIK ή Laser in Situ Keratosmileusis). Στην μέθοδο αυτή δημιουργείται ένας λεπτός κρημνός (flap) στις ανώτερες στιβάδες του κερατοειδή χιτώνα, είτε με την βοήθεια ενός μηχανικού μικροκερατόμου (mechanical microkeratome), είτε με την βοήθεια ενός άλλου Laser (Femtosecond laser – Femto-LASIK). Ο κρημνός ανασηκώνεται για να για να γίνει αναδιαμόρφωση (σμίλευση) του στρώματος του κερατοειδή με Excimer Laser και ακολούθως ο κρημνός επανατοποθετείται στην αρχική του θέση.
  • Η τεχνική SMILE (Small-Incision Femtosecond Lenticule Extraction). Αποτελεί μια νέα τεχνική. Με την βοήθεια ενός Laser (Femtosecond laser) δημιουργείται στο στρώμα του κερατοειδή ένας φακοειδής μηνίσκος, που αφαιρείται από μία μικρή τομή (μικρότερη των 4mm).

Ποια είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος για την διόρθωση της κάθε διαθλαστικής ανωμαλίας;

Η επιλογή της πιο κατάλληλης, για τον κάθε ασθενή, διαθλαστικής τεχνικής, είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς προεγχειρητικού ελέγχου. Από αυτόν θα προκύψουν οι ατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε οφθαλμού (π.χ. ο βαθμός της μυωπίας, το πάχος του κερατοειδούς, η διάμετρος της κόρης στο σκοτάδι). Η τελική απόφαση προκύπτει μετά από αναλυτική συζήτηση του ιατρού με τον υποψήφιο σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε τεχνικής, με γνώμονα πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ποιοι είναι κατάλληλοι για διαθλαστική επέμβαση;

Για να είναι κάποιος κατάλληλος πρέπει να τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Να είναι άνω των 20 ετών και οι βαθμοί της διαθλαστικής του ανωμαλίας να είναι σταθεροί για τουλάχιστον ένα χρόνο.
  • Να μην συνυπάρχουν άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα.
  • Προεγχειρητικός έλεγχος που να αποδεικνύει ότι είναι για κατάλληλος να υποβληθεί σε διαθλαστική επέμβαση.
  • Η διαθλαστική χειρουργική δεν ενδείκνυται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας ή στην περίπτωση ενδεχόμενης εγκυμοσύνης κατά τους επόμενους 2 μήνες.