ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ (Laser)

Να αφήνετε ένα μεσοδιάστημα 10 – 20 λεπτών ανάμεσα στην ενστάλαξη δύο διαφορετικών κολλυρίων, ώστε να απορροφηθεί πλήρως το πρώτο κολλύριο. Αλλιώς το δεύτερο κολλύριο θα ξεπλύνει το πρώτο και θα επιδράσει στο μάτι σας μόνο το δεύτερο κολλύριο.

Είναι σημαντικό να ενσταλάζετε τεχνητά δάκρυα κάθε 1 ώρα, για να διατηρείτε την οφθαλμική επιφάνεια καλά ενυδατωμένη. Δεν χρειάζεται να ενσταλάζετε τα τεχνητά δάκρυα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τι συνήθως θα νοιώθετε μετά τη χειρουργική επέμβαση:

  • Ευαισθησία στο έντονο φως/ δακρύρροια: Από ήπια έως σοβαρή. Διαρκεί από 1-7 μέρες.
  • Κάψιμο / τσούξιμο: Από ήπιο έως σοβαρό. Διαρκεί από 1-3 μέρες.
  • Αίσθηση ξένου σώματος. Διαρκεί από 2-4 μέρες.
  • Θολή όραση: Από ήπια έως σοβαρή. Διαρκεί για 1-2 εβδομάδες
  • Ξηρότητα: Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες για να υποχωρήσει τελείως.
  • Διακύμανση της όρασης: Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν 1-3 μήνες για να σταματήσει.

Χαλαρώστε για το υπόλοιπο της ημέρας. Τα φάρμακα μπορεί να σας κάνουν να νοιώθετε κουρασμένοι και να νιώθετε υπνηλία. Κρατείστε τα μάτια σας κλειστά όσο το δυνατόν περισσότερο, για το υπόλοιπο της ημέρας, ώστε να επουλωθεί ο κερατοειδής σωστά και γρήγορα.

Αποφύγετε να παρακολουθείτε τηλεόραση, να διαβάζετε, να χρησιμοποιείτε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα για τις πρώτες 48 ώρες μετά τη χειρουργική σας επέμβαση, καθώς αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να κουράσουν τα μάτια σας και να ξεράνουν τους φακούς επαφής. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μάτια, όταν διαβάζουμε ή παρακολουθούμε κάτι σε οθόνες, δεν ανοιγοκλείνουν τακτικά.

Χρησιμοποιήστε κρύα επιθέματα (μάσκα) για 5-10 λεπτά μία φορά την ώρα, για 5-6 φορές την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, αλλά και την 2η ή και την 3η ημέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εάν δεν νοιώθετε άνετα.

Παραμείνετε ήσυχοι το βράδυ της χειρουργικής επέμβασης. Αυξήστε τις δραστηριότητες σας, όσο σας επιτρέπει η κατάσταση σας και η όραση σας.

Μην πιείτε αλκοόλ για 24 τουλάχιστον ώρες.

Σας συμβουλεύουμε να φοράτε γυαλιά ηλίου για την φωτοφοβία, αλλά και για την προστασία του ματιού σας, για μία τουλάχιστον εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Έχουμε τοποθετήσει φακούς επαφής στα μάτια σας που λειτουργούν ως επίδεσμος. ΜΗΝ αφαιρέσετε τους φακούς επαφής μόνος-η σας. Θα τους αφαιρέσει ο οφθαλμίατρος συνήθως μετά από 3 έως 5 ημέρες όταν θα έχει επουλωθεί ο κερατοειδής. Αν κατά λάθος βγει ο φακός επαφής από το μάτι σας, μην τον βάλετε ξανά στο μάτι σας.

Μην τρίβετε τα μάτια σας μετά την επέμβαση για ένα μήνα, ιδιαίτερα όμως για όσο χρονικό διάστημα φοράτε τον θεραπευτικό φακό επαφής. Αν νοιώθετε την ανάγκη να τα τρίψετε, ρίξτε τεχνητά δάκρυα για να ανακουφιστείτε.

Την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση, θα πρέπει να καλύπτετε το μάτι σας,  προτού κοιμηθείτε, για 1 εβδομάδα, με το πλαστικό διαφανές κάλυμμα που θα σας δώσαμε μετά την επέμβαση.

Μην χρησιμοποιείτε μακιγιάζ γύρω από τα μάτια σας για τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση, καθώς η αφαίρεση του μπορεί να είναι δύσκολη και να ερεθιστούν τα μάτια σας. χρησιμοποιήστε μια καινούργια μάσκαρα μετά τη επέμβαση.

Μπορείτε να κάνετε ντους και να λουσθείτε. αλλά προσέξτε να μη μπει νερό ή σαπούνι στο μάτι σας την πρώτη εβδομάδα.

Για την πρώτη εβδομάδα, αποφύγετε την έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο και την αεροβική άσκηση (μήπως τραυματιστείτε ή μπει ιδρώτας στο μάτι σας).

Για τον πρώτο μήνα δεν πρέπει επίσης να κολυμπήσετε σε χλωριωμένο νερό (πισίνα). Απαγορεύεται επίσης για δύο εβδομάδες το τεχνητό μαύρισμα με solarium, οι σάουνες και το υδρομασάζ.

Αποφύγετε χώρους με σκόνη, χνούδια, τρίχες κατοικίδιων ζώων, ή καπνό για τις πρώτες δύο εβδομάδες.

Αν μπει σκόνη, ή βλεφαρίδα στο μάτι σας, μπορείτε να την ξεπλύνετε με τις οφθαλμικές σταγόνες που ήδη χρησιμοποιείτε (αντιβιοτικό ή τεχνητά δάκρυα).

Μπορείτε να οδηγήσετε μόνο εάν η όραση σας είναι ικανοποιητική (επιτρεπόμενη από τον νόμο), συνήθως μετά την αφαίρεση των φακών επαφής. Μπορείτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, αλλά διατηρήστε το μάτια καλά ενυδατωμένα ενσταλάζοντας τακτικά (κάθε 30 λεπτά) τεχνητά δάκρυα, επειδή ο αέρας στα αεροπλάνα είναι πολύ ξηρός.

Μετά τη επέμβαση, οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν εκτός εργασίας για περίπου μία εβδομάδα (μερικές φορές όμως περισσότερο).

Η επιφάνεια του κερατοειδή ομαλοποιείται σταδιακά με αποτέλεσμα την βελτίωση της όρασης σας. Λειτουργική όραση υπάρχει με την αφαίρεση των φακών επαφής (4-7 μέρες μετά την επέμβαση) και θα φθάσει σταδιακά το μέγιστο 4-8 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Εάν παρατηρήσετε αύξηση της ερυθρότητας των ματιών σας, επιδείνωση του πόνου ή απότομη μείωση της όρασης σας, επικοινωνήστε μαζί μας αμέσως.