ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ

ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ

Η βλεφαρίτιδα είναι μία συνήθης και επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων, η οποία οφείλεται επίσης στην κακή λειτουργία των μεϊμπομιανών αδένων οι οποίοι βρίσκονται στο εσωτερικό τοίχωμα των βλεφάρων και εκβάλουν ένα ελαιώδες έκκριμα τους στο ελεύθερο χείλος του βλεφάρου, ακριβώς πίσω από την έκφυση των βλεφαρίδων. Το ελαιώδες αυτό  έκκριμα (σμήγμα) αποτελεί την επιφανειακή στιβάδα των δακρύων, λιπαίνει την επιφάνεια του ματιού και δεν επιτρέπει την εξάτμιση της υποκείμενης υδάτινης στιβάδας των δακρύων.

Στη βλεφαρίτιδα, το ελαιώδες έκκριμα που παράγεται από τους μεϊμπομιανούς αδένες είναι πιο παχύρρευστο και σε μοριακό επίπεδο δεν περιέχει λιπαρά με μακρές αλυσίδες αλλά λιπαρά με μικρές αλυσίδες. Η αλλαγή της ποιότητας και της ποσότητας του ελαιώδους εκκρίματος έχει σαν συνέπεια την ανεπαρκή λίπανση και προστασία της πρόσθιας οφθαλμικής επιφάνειας με αποτέλεσμα αύξηση της τριβής ανάμεσα στα βλέφαρα και την οφθαλμική επιφάνεια και ερεθισμό των ματιών.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η αίσθηση ξένου σώματος (εντονότερη με το ξύπνημα), το αίσθημα καύσου, ο κνησμός και η φωτοφοβία.

Η έσω επιφάνεια των άκρων των βλεφάρων είναι ερεθισμένη. Συχνά εμφανίζονται ελαιώδεις εκκρίσεις ή πιτυρίδα στη ρίζα των βλεφαρίδων ή γύρω από αυτές. Οι ελαιώδεις αυτές εκκρίσεις αποτελούν θρεπτικό υλικό για τα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στην επιφάνεια του δέρματος γύρω από τα μάτια και τα παράσιτα (Demodex) που ζουν στις ρίζες των βλεφαρίδων. Έτσι, ο αριθμός τους πολλαπλασιάζεται αφύσικα με αποτέλεσμα τον περαιτέρω ερεθισμό των ματιών. Στις πιο σοβαρές χρόνιες μορφές παρατηρείται απόφραξη του στομίου των αδένων και αλλοιώσεις του δέρματος των βλεφάρων.

Η βλεφαρίτιδα εμφανίζεται με δύο μορφές, την πρόσθια βλεφαρίτιδα και την οπίσθια βλεφαρίτιδα ή μεϊμπομίτιδα.

Η πρόσθια βλεφαρίτιδα (Anterior Blepharitis) επηρεάζει το εξωτερικό τμήμα του βλεφάρου, στην περιοχή που εκφύονται οι βλεφαρίδες. Αποτελεί αντίδραση για άγνωστο λόγο στον σταφυλόκοκκο, ένα βακτηρίδιο το οποίο ζει φυσιολογικά γύρω από τα βλέφαρά μας. Μια άλλη αιτία που μπορεί να προκαλέσει πρόσθια βλεφαρίτιδα είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (πιτυρίδα τριχωτού της κεφαλής).

Η οπίσθια βλεφαρίτιδα ή μεϊμπομίτιδα (Μeibomitis) επηρεάζει το εσωτερικό χείλος του βλεφάρου (που έρχεται σε επαφή με το μάτι) και προκαλείται από δυσλειτουργία των μεϊμπομιανών αδένων. Μια πάθηση του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει μεϊμπομίτιδα είναι η ροδόχρους ακμή (acne rosacea).

Η μεϊμπομίτιδα διακρίνεται σε 4 στάδια ανάλογα με σοβαρότητα της, την ποιότητα (πόσο παχύρρευστο) του ελαιώδους εκκρίματος και τον αριθμό των αδένων που έχουν αποφραχτεί.

Η θεραπεία στα στάδια 1 και 2 περιλαμβάνει την καθημερινή υγιεινή και περιποίηση των βλεφάρων με ειδικούς αντισηπτικούς αφρούς, ζεστά επιθέματα και μαλάξεις των βλεφάρων (για να ρευστοποιηθεί το έκκριμα των αδένων), χρήση τεχνητών δακρύων (για την αποκατάσταση της ποιότητας των δακρύων) και διατροφή πλούσια σε Ω3 λιπαρά.

Στα πιο προχωρημένα στάδια (3 και 4) ανάλογα με την ένταση της πάθησης, απαιτείται επιπλέον των παραπάνω και αγωγή με αντιβιοτικά (τοπικά με σταγόνες, ή με χάπια), κορτικοστεροειδή και σε πολύ σοβαρές μορφές με ανοσοτροποποιητικά φάρμακα.