ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ (CXL)

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ

Μετεγχειρητικές οδηγίες Διασύνδεσης Κολλαγόνου του Κερατοειδή (CXL)

Να αφήνετε ένα μεσοδιάστημα 10 – 20 λεπτών ανάμεσα στην ενστάλαξη δύο διαφορετικών κολλυρίων, ώστε να απορροφηθεί πλήρως το πρώτο κολλύριο. Αλλιώς το δεύτερο κολλύριο θα ξεπλύνει το πρώτο και θα επιδράσει στο μάτι σας μόνο το δεύτερο κολλύριο.

Είναι σημαντικό να ενσταλάζετε τεχνητά δάκρυα κάθε 1 ώρα, για να διατηρείτε την οφθαλμική επιφάνεια καλά ενυδατωμένη. Δεν χρειάζεται να ενσταλάζετε τα τεχνητά δάκρυα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Χαλαρώστε για το υπόλοιπο της ημέρας. Τα φάρμακα μπορεί να σας κάνουν να νοιώθετε κουρασμένοι και να νιώθετε υπνηλία. Κρατείστε τα μάτια σας κλειστά όσο το δυνατόν περισσότερο, για το υπόλοιπο της ημέρας, ώστε να επουλωθεί ο κερατοειδής σωστά και γρήγορα.

Τι συνήθως θα νοιώθετε μετά τη χειρουργική επέμβαση:

  • Ευαισθησία στο έντονο φως: Από ήπια έως σοβαρή. Διαρκεί από 1-7 μέρες.

  • Κάψιμο / τσούξιμο: Από ήπιο έως σοβαρό. Διαρκεί από 1-3 μέρες.

  • Θολή όραση: Από ήπια έως σοβαρή. Διαρκεί για 1-2 εβδομάδες

  • Ξηρότητα: Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες για να υποχωρήσει τελείως.

  • Διακύμανση της όρασης: Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες για να σταματήσει.

  • Να βλέπετε κύκλους γύρω από τα φώτα: Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες για να επανέλθει στο φυσιολογικό

Μην τρίβετε τα μάτια σας μετά την επέμβαση, ιδιαίτερα για όσο χρονικό διάστημα φοράτε τον θεραπευτικό φακό επαφής. Αν κατά λάθος βγει ο φακός επαφής από το μάτι σας, μην τον βάλετε ξανά στο μάτι σας.

Την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση, θα πρέπει να καλύπτετε το μάτι σας, προτού κοιμηθείτε, για 1 εβδομάδα, με το πλαστικό διαφανές κάλυμμα που θα σας δώσαμε μετά την επέμβαση.

Μην χρησιμοποιείτε μακιγιάζ γύρω από τα μάτια σας για την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση, καθώς η αφαίρεση του μπορεί να είναι δύσκολη και να ερεθιστούν τα μάτια σας.

Μπορείτε να κάνετε ντους και να λουσθείτε. αλλά προσέξτε να μη μπει νερό ή σαπούνι στο μάτι σας την πρώτη εβδομάδα.

Σας συμβουλεύουμε να φοράτε γυαλιά ηλίου για την φωτοφοβία, αλλά και για την προστασία του ματιού σας, για μία τουλάχιστον εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Για την πρώτη εβδομάδα, αποφύγετε την έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο και την αεροβική άσκηση (μήπως τραυματιστείτε ή μπει ιδρώτας στο μάτι σας). Για τον πρώτο μήνα δεν πρέπει επίσης να κολυμπήσετε σε χλωριωμένο νερό (πισίνα).

Αποφύγετε χώρους με σκόνη ή καπνό για τις πρώτες δύο εβδομάδες.

Αν μπει σκόνη, ή βλεφαρίδα στο μάτι σας, μπορείτε να την ξεπλύνετε με τις οφθαλμικές σταγόνες που ήδη χρησιμοποιείτε (αντιβιοτικό ή τεχνητά δάκρυα).

Εάν φοράτε μαλακούς φακούς επαφής, δεν πρέπει να τους φοράτε για όσο διάστημα ενσταλάζετε κορτιζονούχα κολλύρια (π.χ. Dexamethazone, Loteprednol, Fluoromethonone).

Μπορείτε να οδηγήσετε εάν η όραση σας είναι ικανοποιητική (επιτρεπόμενη από τον νόμο)

Μετά τη επέμβαση, οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν εκτός εργασίας για περίπου μία εβδομάδα (μερικές φορές όμως περισσότερο).