ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Θα σας δοθούν 2 χάπια Ακεταζολαμίδης (λήψη μόνο για μία μέρα). Θα λάβετε ένα χαπάκι αμέσως μετά την επέμβαση και ένα στις 9.00 το βράδυ. Δεν θα το λάβετε εάν έχετε αλλεργία ή άλλη αντίδραση υπερευαισθησίας στην Ακεταζολαμίδη ή στις Σουλφοναμίδες (ΓΕΝΙΚΑ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ). Δεν θα το λάβετε αν πάσχετε από ηπατική, ή νεφρική ανεπάρκεια, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ή αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη.
Το φάρμακο αυτό θα σας προκαλέσει διούρηση και θα σας ελαττώσει λίγο την πίεση. Εάν λαμβάνετε αντιυπερτασικά, μη τα πάρετε αν η πίεση σας είναι χαμηλή (μετρείστε την πίεση σας πριν λάβετε τα αντιυπερτασικά).
Επειδή με την διούρηση αποβάλλεται και το κάλιο του αίματος, καλό θα είναι να το αντικαταστήσετε (π.χ. πίνοντας πορτοκαλάδες ή τρώγοντας μπανάνες)

Την υπόλοιπη μέρα αφού βγείτε από το χειρουργείο
1) κολλύριο Vigamox 1 σταγόνα ανά 1 ώρα μέχρι τις 23.00
2) κολλύριο Dispersadron-C 1 σταγόνα 10 λεπτά μετά το Vigamox
3) οφθαλμική αλοιφή Tobradex 1 εκατοστό μέσα στο μάτι το βράδυ (23.20)

Τις επομένες 2 μέρες
1) κολλύριο Vigamox 1 σταγόνα ανά 1 ώρα μέχρι τις 23.00

(07.00, 08.00, 09.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00, 19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00)
2) κολλύριο Dispersadron-C 1 σταγόνα 10 λεπτά μετά το Vigamox
3) οφθαλμική αλοιφή Tobradex εκατοστό μέσα στο μάτι το βράδυ (23.20)

Τις επόμενες 3 μέρες
1) κολλύριο Vigamox 1 σταγόνα ανά 2 ώρες
(07.00, 09.00, 11.00, 13.00, 15.00, 17.00, 19.00, 21.00, 23.00)
2) κολλύριο Dispersadron-C 1 σταγόνα 10 λεπτά μετά το Vigamox
3) οφθαλμική αλοιφή Tobradex εκατοστό μέσα στο μάτι το βράδυ (23.20)

Τις επόμενες 3 μέρες κολλύριο Vigamox 1 σταγόνα ανά 3 ώρες
(07.00, 10.00, 13.00, 16.00, 19.00, 22.00) και
κολλύριο Dispersadron-C 1 σταγόνα 10 λεπτά μετά το Vigamox

Τις επόμενες 3 μέρες κολλύριο Vigamox 1 σταγόνα 5 φορές τη μέρα
(07.00, 11.00, 15.00, 19.00, 23.00) και
κολλύριο Dispersadron-C 1 σταγόνα 10 λεπτά μετά το Vigamox

Τις επόμενες 3 μέρες κολλύριο Vigamox 1 σταγόνα 4 φορές τη μέρα
(08.00, 13.00, 18.00, 23.00) και
κολλύριο Dispersadron-C 1 σταγόνα 10 λεπτά μετά το Vigamox

Τις επόμενες 5 μέρες σταγόνες Dexafree 3 φορές τη μέρα (08.00, 15.00, 22.00)

Τις επόμενες 5 μέρες σταγόνες Dexafree 2 φορές τη μέρα (08.00, 20.00)

Τις επόμενες 5 μέρες σταγόνες Dexafree 1 φορά τη μέρα (08.00)

 

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

 

1. Πώς μπορώ να προστατέψω το μάτι μου από τραυματισμούς;


Μπορείτε να φοράτε ένα οποιοδήποτε ζευγάρι γυαλιά ακόμα και ηλίου για τη προστασία του ματιού σας.

Την πρώτη εβδομάδα μετά την εγχείρηση προτού κοιμηθείτε, θα καλύπτετε το χειρουργημένο μάτι με το πλαστικό διαφανές κάλυμμα που θα σας δοθεί μετά το χειρουργείο. Το κάλυμμα θα το στερεώνετε πάνω από το μάτι σας με ένα χάρτινο λευκοπλάστ που θα προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο.

Την πρώτη εβδομάδα είναι προτιμότερο να μη κρεμόσαστε από τη πλευρά του χειρουργημένου σας ματιού.
Μη τρίβετε το χειρουργημένο σας μάτι. Στις τομές επειδή είναι πολύ μικρές (2,2 χιλιοστά) δεν βάζουμε πια ράμματα και με το τρίψιμο μπορεί να ανοίξουν.

 

 

2. Πώς μπορώ να καθαρίζω το χειρουργημένο μάτι μου;

Αν το μάτι σας έχει εκκρίσεις (τσίμπλες) μπορείτε να το καθαρίζετε με μια αποστειρωμένη γάζα την οποία έχετε προηγουμένως μουσκέψει με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό (αμπούλες μικρές πλαστικές). Φροντίστε να μη πιέσετε το χειρουργημένο μάτι σας. Φροντίστε να μη μπει νερό μέσα στο μάτι σας (Προσοχή Όχι πλύσεις του ματιού με φυσιολογικό ορό).

 

 

3. Μπορώ να λουστώ; Μπορώ να κάνω μπάνιο;

Μπορείτε να κάνετε ντους και να λουσθείτε αλλά προσέξτε να μη μπει νερό ή σαπούνι στο μάτι σας (την πρώτη εβδομάδα). Μπορεί να σας λούσει κάποιος άλλος (π.χ. κομμωτήριο) ανάσκελα προστατεύοντας το μάτι σας (π.χ. με μια πετσέτα) έτσι ώστε να μη μπει νερό ή σαπούνι μέσα στο μάτι σας.

 

 

4. Ποιες δραστηριότητες πρέπει να αποφύγω; Μπορώ να δω τηλεόραση; Μπορώ να οδηγήσω;

Μη σκύβετε. Μη σηκώνετε βάρη. Αν έχετε έντονο βήχα καλό είναι να πάρετε αντιβηχικό. Αν έχετε δυσκοιλιότητα πάρετε κάποιο καθαρτικό.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε όλες τις φυσιολογικές σας δραστηριότητες (π.χ. να περπατήσετε, να δείτε τηλεόραση) εφόσον αυτές δεν αφορούν την απότομη κίνηση του κεφαλιού (π.χ. απότομο σκύψιμο).

Έντονες δραστηριότητες (π.χ. γεωργικές εργασίες, αθλήματα) πρέπει να αποφεύγονται για ένα μήνα μετά την εγχείρηση

Μπορείτε να οδηγήσετε εφόσον η όραση σας είναι ικανοποιητική (επιτρεπόμενη από τον νόμο) και δεν έχει μειωθεί από την επέμβαση.

 

 

5. Πως θα βάζουμε τα κολλύρια; Πόσο συχνά;

Θα βάζετε τα κολλύρια σύμφωνα με το πρόγραμμα που σας έχει δοθεί. Μία σταγόνα αρκεί. Μετά το κλείσιμο του βλεφάρου θα παραμείνει μόνο το 20% της σταγόνας.

Εάν βάζετε δύο διαφορετικά κολλύρια θα αφήνετε ένα μεσοδιάστημα 10 – 20 λεπτών ανάμεσα στην ενστάλαξη των σταγόνων προκειμένου να απορροφηθεί το πρώτο κολλύριο. Αλλιώς η σταγόνα του δεύτερου κολλυρίου θα ξεπλένει τη σταγόνα του πρώτου και θα έχει δράση μόνο το δεύτερο κολλύριο.

Η ενστάλαξη των σταγόνων να γίνεται χωρίς να πιέζεται ο βολβός του ματιού. Ξαπλώνουμε τον ασθενή (κεφάλι σε οριζόντια θέση), τραβάμε το κάτω βλέφαρο από μακριά (από το μάγουλο) και στο κόλπωμα που δημιουργείται ενσταλάζουμε το κολλύριο.

Οι οφθαλμικές αλοιφές παραμένουν στην επιφάνεια των οφθαλμών για πολλές ώρες (θα τις βάζετε την νύχτα πριν από τον ύπνο, έτσι ώστε να μη ξυπνάτε το βράδυ για ενστάλαξη κολλυρίων). Η αλοιφή τοποθετείται με τον ίδιο τρόπο που βάζουμε και τα κολλύρια. 1 εκατοστό αλοιφής μέσα στο μάτι αρκεί.

 

 

6. Θα πονάω μετά την εγχείρηση;

Μπορεί να έχετε κάποια δυσανεξία, ένα ήπιο πόνο ή μια αίσθηση ξένου σώματος. Αν ανεβεί η πίεση του ματιού μπορεί έχετε και έντονο βαθύ πόνο στο μάτι (που να συνοδεύεται από ναυτία). Στην περίπτωση αυτή θα πάρετε παρακεταμόλη (π.χ. Depon Panadol, Lonarid). Αν δεν περάσει θα έρθετε σε επαφή με το χειρουργό σας.

 

 

7. Τι θα με κάνει να ανησυχήσω μετά την εγχείρηση;

Μετά την εγχείρηση το μάτι σας θα είναι κόκκινο και η όραση σας θαμπή. Κάθε μέρα η ερυθρότητα θα ελαττώνεται και η όραση σας θα βελτιώνεται. Αν παρατηρήσετε ξαφνικά, αντί να μειωθεί η ερυθρότητα του ματιού να αυξηθεί, ενώ είχε βελτιωθεί η όραση σας να μειωθεί ξανά, εκεί που είχαν υποχωρήσει οι εκκρίσεις να εμφανιστεί πυώδες έκκριμα (τσίμπλες), ή να επανεμφανιστεί ο πόνος ενώ είχε υποχωρήσει, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το χειρουργό σας.

Επίσης αν οποιαδήποτε στιγμή μετά την εγχείρηση η όραση σας χειροτερέψει ή δείτε λάμψεις, ή μια μαύρη κουρτίνα να καλύπτει ένα τμήμα του οπτικού σας πεδίου θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το χειρουργό σας αμέσως.

 

8. Πως θα είναι η όραση μου μετά την επέμβαση;

Η όραση σας αμέσως μετά την εγχείρηση θα είναι θαμπή για πολλούς λόγους και θα επιδεινώνεται σιγά-σιγά κατά τις επόμενες ώρες. Μην ανησυχείτε. Επιδεινώνεται επειδή ανεβαίνει η πίεση του ματιού. Η όραση σας θα αρχίσει να βελτιώνεται σιγά – σιγά από την επόμενη μέρα. Θα φθάσει το μέγιστο όταν σας δοθεί συνταγή για καινούργια γυαλιά (αν χρειαστεί), ένα μήνα μετά την εγχείρηση.