ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ

Ο οφθαλμίατρος Γεώργιος Παυλόπουλος εξειδικεύτηκε στην τοπογραφία του κερατοειδούς στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας των Η.Π.Α. Είναι ο πρώτος έλληνας οφθαλμίατρος που δημοσίευσε μελέτες με αντικείμενο την τοπογραφία του κερατοειδούς σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά των Η.Π.Α. Στην χώρα μας έχει συμμετάσχει σαν ομιλητής με αντικείμενο την τοπογραφία του κερατοειδούς σε αρκετά κλινικά φροντιστήρια και έχει συγγράψει κεφάλαια με αντικείμενο την τοπογραφία του κερατοειδούς σε βιβλία και περιοδικά συνεδρίων. Επομένως ένα μηχάνημα τοπογραφίας κερατοειδούς δεν θα μπορούσε να λείπει από το Ιατρείο του.

Τι είναι η τοπογραφία του κερατοειδούς;

Η τοπογραφία κερατοειδούς με την βοήθεια υπολογιστή είναι μια ειδική απεικονιστική εξέταση με την οποία απεικονίζεται το σχήμα και η κυρτότητα της επιφανείας του κερατοειδούς. Το μηχάνημα ουσιαστικά αποτελείται από μια ψηφιακή βιντεοκάμερα και ένα υπολογιστή, ο οποίος επεξεργάζεται, χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγορίθμους, τη εικόνα που λαμβάνει η ψηφιακή βιντεοκάμερα από την επιφάνεια του κερατοειδούς. Η απεικόνιση της επιφάνειας του κερατοειδή δίνεται από το μηχάνημα με την μορφή γεωγραφικού χάρτη.

τοπογραφία κερατοειδούς
τοπογραφία κερατοειδούς

Στον τοπογραφικό χάρτη αναπαρίσταται χρωματικά η κυρτότητα της επιφάνειας του κερατοειδή, δηλαδή η κατανομή της διαθλαστικής ισχύος της επιφάνειας του κερατοειδή, από το κέντρο του έως την περιφέρειά του. Όπως οι γεωγραφικοί χάρτες με τα χρώματα απεικονίζουν τη διαμόρφωση του εδάφους, έτσι και οι τοπογραφικοί χάρτες του κερατοειδή δείχνουν τις περιοχές με την μεγαλύτερη (υψηλότερη) ή τη μικρότερη κυρτότητα (καμπυλότητα). Με την εξέταση αυτή ο οφθαλμίατρος παίρνει πληροφορίες που αφορούν τόσο τα ποσοτικά, όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιφάνειας του κερατοειδή.

topografia-keratoeidous
τοπογραφία κερατοειδούς

Τα καινούργια μηχανήματα δίνουν επίσης χάρτες των οπτικών εκτροπών (wavefront aberrations), δηλαδή της οπτικής παραμόρφωσης που προκαλεί μια μη σφαιρική επιφάνεια και προσομοίωση της όρασης του εξεταζομένου.

τοπογραφία-κερατοειδούς
οφθαλμίατρος-Παυλόπουλος-τοπογραφία-κερατοειδούς

Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης τα νέα μηχανήματα έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίζουν διάφορες παθήσεις, όπως π.χ. ο κερατόκωνος και να μας δίνουν με ποσοστό την πιθανότητα της διάγνωσης.

Σε ποιες παθήσεις μπορεί να μας βοηθήσει η τοπογραφία του κερατοειδούς;

Η τοπογραφία κερατοειδούς αποτελεί ένα σπουδαίο διαγνωστικό εργαλείο και χρησιμοποιείται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Διάγνωση των εκτατικών διαταραχών του κερατοειδούς όπως ο κερατόκωνος, η διαφανής περιφερική εκφύλιση και η ιατρογενής κερατεκτασία μετά από διαθλαστική επέμβαση (π.χ. μετά LASIK).

  • Παρακολούθηση της εξέλιξης των εκτατικών διαταραχών του κερατοειδούς, καθώς και των αποτελεσμάτων της θεραπείας τους, όπως π.χ. μετά από διασύνδεση κολλαγόνου του κερατοειδούς ή μεταμόσχευση κερατοειδούς.

  • Προεγχειρητικό έλεγχο των υποψήφιων για διαθλαστική χειρουργική (π.χ. για διόρθωση της μυωπίας) και μετεγχειρητική παρακολούθηση των αποτελεσμάτων αυτής.

  • Προεγχειρητικό έλεγχο για την επιλογή αστιγματικού (τορικού) ενδοφακού στην εγχείρηση καταρράκτη.

  • Εκτίμηση του αστιγματισμού μετά από μεταμόσχευση κερατοειδούς και αντιμετώπιση του (π.χ. αφαίρεση ραμμάτων).

  • Εφαρμογή φακών επαφής (αεροδιαπερατών, σκληρών) και διάγνωση των παραμορφώσεων που μπορούν να προκαλέσουν στην επιφάνεια του κερατοειδή.

  • Εκτίμηση των οπτικών εκτροπών σε περιπτώσεις μεγάλων σε μέγεθος πτερυγίων.

  • Εκτίμηση της ομαλότητας της δακρυϊκής στιβάδας.