ΜΥΪΟΨΙΕΣ – ΛΑΜΨΕΙΣ

Τι είναι τα μυγάκια που βλέπει κάποιος στο οπτικό του πεδίο;

Τα μυγάκια (μυϊοψίες) που μπορεί να βλέπει κάποιος στο οπτικό του πεδίο και που μοιάζουν με μικρά σημάδια, κηλίδες, κύκλους, γραμμές ή ιστό αράχνης και είναι στην πραγματικότητα οι σκιές στον αμφιβληστροειδή (οπτικό χιτώνα του ματιού) συμπυκνωμένου κολλαγόνου, κυττάρων ή αιμορραγιών που επιπλέουν μέσα στο υαλοειδές σώμα. Ενώ φαίνονται ότι είναι μπροστά από το μάτι, στην πραγματικότητα επιπλέουν μέσα στο εσωτερικό του υαλοειδούς. Συνήθως παρατηρούνται όταν κοιτάζει κανείς έναν άσπρο τοίχο ή τον γαλάζιο ουρανό.

Που μπορεί να οφείλονται τα μυγάκια που βλέπει κάποιος στο οπτικό του πεδίο;

Τα μυγάκια που βλέπει κάποιος στο οπτικό του πεδίο μπορεί να οφείλονται:

Σε συναίρεση ή αποκόλληση του υαλοειδούς. Το υαλοειδές σώμα είναι ένα διαφανές ζελέ, που γεμίζει την κοιλότητα του πίσω τμήματος του ματιού. Με την πάροδο της ηλικίας το υαλοειδές αρχίζει σε κάποια σημεία να συμπυκνώνεται και να συρρικνώνεται και σε κάποια άλλα σημεία να ρευστοποιείται. Έτσι σχηματίζονται συμπυκνώσεις ή ταινίες στο υαλώδες, οι οποίες με την κίνηση του οφθαλμού μετακινούνται («πλέουν») μέσα στο ρευστοποιημένο υαλοειδές. Αυτό ονομάζεται συναίρεση (συμπύκνωση) του υαλοειδούς.

Σε αποκόλληση του υαλοειδούς. Με την πάροδο της ηλικίας ή συμπύκνωση και η ρευστοποίηση του υαλοειδούς επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο. Με τις κινήσεις του ματιού, κάποια στιγμή, το υαλοειδές σώμα ξεκολλάει από τον αμφιβληστροειδή, τον οπτικό χιτώνα που περιβάλλει το υαλοειδές σώμα και τα μυγάκια γίνονται περισσότερα και πιο έντονα. Αυτό ονομάζεται οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς. Από οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς πάσχει το 24% των εξεταζόμενων ηλικίας 50-59 ετών και αυξάνεται στο 87% στα άτομα ηλικίας 80-89 ετών.

Τα άτομα που είναι πιο πιθανό να πάθουν οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς είναι:

  • όσοι πάσχουν από μέτρια και μεγάλη μυωπία (χρειάζονται γυαλιά για να δουν μακριά)
  • όσοι χειρουργήθηκαν για καταρράκτη και
  • όσοι είχαν κάποια φλεγμονή στο εσωτερικό του ματιού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αποκόλληση του υαλοειδούς δεν είναι μια σοβαρή πάθηση και τα μυγάκια τείνουν να ξεθωριάζουν ή και να εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου.

Σε ένα μικρό ποσοστό όμως, μπορεί κατά τη στιγμή που ξεκολλάει το υαλοειδές να δημιουργηθεί μια ρωγμή ή οπή στον αμφιβληστροειδή, η οποία αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα από τον οφθαλμίατρο, μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδή, του οπτικού χιτώνα του ματιού, η οποία είναι πολύ σοβαρή πάθηση, που μπορεί να οδηγήσει σε ολική τύφλωση του ματιού.

Σε αιμορραγία μέσα στο υαλοειδές. Μετά από ρήξη κάποιου αγγείου κατά την αποκόλληση του υαλοειδούς, ή τραυματισμό του ματιού από πλήξη, μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία στη κοιλότητα του υαλοειδούς. Άλλα αίτια είναι διάφορες παθήσεις του αμφιβληστροειδή χιτώνα, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η θρόμβωση φλεβών του αμφιβληστροειδή.

Σε φλεγμονές του ραγοειδούς χιτώνα. Στην περίπτωση αυτή τα μυγάκια οφείλονται σε φλεγμονώδη εξιδρωματικά στοιχεία που πλέουν στο υαλοειδές.

Άλλες σπάνιες περιπτώσεις, όπως οι όγκοι του ματιού, οι εναποθέσεις κρυστάλλων στο υαλοειδές, κ.ά.

Που μπορεί να οφείλονται οι λάμψεις (φωταψίες) που μπορεί να βλέπει κάποιος στο οπτικό του πεδίο;

Λάμψεις που μοιάζουν με φώτα που αναβοσβήνουν ή με αστραπές στο οπτικό πεδίο εμφανίζονται όταν το υαλοειδές έλκει  τον αμφιβληστροειδή. Συνήθως εμφανίζονται την στιγμή που ξεκολλάει το υαλοειδές από τον αμφιβληστροειδή. Λάμψεις μπορεί να παρατηρούνται και μετά την έναρξη της οπίσθιας αποκόλλησης του υαλοειδούς, εφόσον αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, ή υπάρχει ρωγμή αμφιβληστροειδή.

Λάμψεις που μοιάζουν με οδοντωτές ή κυματοειδείς γραμμές, ή αστεράκια που αναβοσβήνουν μπορεί να οφείλονται σε ημικρανία. Η ημικρανία είναι ένας σπασμός των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο που ακολουθείται από πονοκέφαλο. Οι λάμψεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 20 λεπτά. Εάν εμφανιστεί πονοκέφαλος μετά από αυτές τις λάμψεις, τότε αυτές χαρακτηρίζονται ως «οφθαλμική αύρα» της ημικρανίας. Εάν οι λάμψεις δεν συνοδεύονται από πονοκέφαλο τότε το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «οφθαλμική ημικρανία».

Πότε πρέπει κανείς να ανησυχήσει και να επισκεφθεί τον οφθαλμίατρο;

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο όσο πιο γρήγορα μπορείτε αν παρατηρήσετε:

  • Μια ξαφνική αύξηση στον αριθμό των μυϊοψιών (αποκόλληση του υαλοειδούς, αιμορραγία)
  • Λάμψεις (ρωγμή του αμφιβληστροειδή)
  • Μία απώλεια της πλευρικής όρασης (αποκόλληση του αμφιβληστροειδή)
  • Μυγάκια που εμφανίζονται γρήγορα και χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου (αιμορραγία, φλεγμονή)
  • Μυγάκια μετά από χειρουργική επέμβαση στα μάτια ή μετά από τραύμα των ματιών
  • Πόνος στα μάτια